Burun estetiği sonrası burun ucu düşmesi çok nadir yaşanan bir durumdur.
Yüzdeki en çabuk dikkat çeken organlarımızdan biri burundur. Estetik güzelliği yakalamak adına estetik operasyonlarda en çok tercih edilen işlem rinoplasti(burun estetiği) işlemidir. Burun estetiği işlemlerinde diğer dokunuşların yanı sıra amaç düşük burun ucunu da kaldırmaktır.
Burun ucu estetiği en çok beceri gerektiren, özen isteyen burun ameliyatının bir parçasıdır. Burun estetiği ameliyatının başarısını burun ucunun konumu, görünümü etkiler. Burunun genel görünümünü ve şeklini belirleyen en önemli yerlerden birisi burun ucudur. Nadiren de olsa rinoplasti sonrası burun ucu düşmesi yaşanabilir.
Burun ucu düşmesi plastik cerrahın kullandığı ameliyat tekniğine, cilt kalınlığına, burun ameliyatı sonrası iyileşme sürecine bağlı olarak farklı oranlarda yaşanabilir. Plastik cerrahların geneli bu durumla karşılaşmamak adına uyguladıkları işlemde burun ucunu planlanandan daha yukarıda yaparak tedbir alırlar. Bu sayede iyileşme süreci sonrası bir burun ucu düşüklüğü yaşansa dahi burun ucu ideal pozisyonunda olur. İyileşme döneminde yaşan minik burun ucu düşmesi beklenen bir durumdur.
Burun ameliyatının iyileşme süreci yaklaşık bir yılda tamamlanır. Bu süre zarfında burun şekli değişir ve şişlikler iner, burnun istenen görüntüsü oturur. Burun ameliyatının nihai sonucuna ancak o zamanda ulaşılabilir.
Burun ameliyatından hemen sonra burun dokuları dikişlerin etkisi ile daha serttir. Dokular daha sıkıdır ve burun yeteri kadar kalkmış görünür.
Burun ameliyatlarında hastanın derisi kalın değilse, yaşı 35’ten küçükse rinoplasti ameliyatı sonrası burun ucunda düşme pek görülmez.
Hastanın yaşı 35’ten büyükse, yüzünde ufak da olsa deri sarkmaları varsa, hastanın burun yapısı yüzüne göre çok büyükse ve derisi kalınsa burun ameliyatı sonrasında burun ucunda bir miktar düşme yaşanabilir. Bu hastalarda hedeflediğimiz görüntüye ulaşmak için daha kalkık bir burun yapmaktayım. Bu sayede yaşanan düşme ile burun istenen seviyeye gelmektedir.
Burun ucu yapısında; deri, cilt altı yumuşak doku, kıkırdak ve iç deri vardır. Burun ucundaki kıkırdak dokusu, burun deliklerinin çatısını oluşturur. Buradaki kıkırdağın yapısı hafif esnek iki adet “C” şeklindedir. Bu kıkırdakların en üstteki birleşim bölgesi ise burun ucudur.
Burun ucu düşüklüğü tespit edilirken üst dudak ve burun ucu arasındaki açı dikkate alınır. Kadınlar için ideal açı 95-100 derece, erkekler için 90-95 derecedir. Bu açılardan daha düşük olan açılarda burun ucu düşüktür. Burun ucu ve üst dudak birbirine yaklaşmış demektir.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.Kliniğime gelen hastanın burun ucu düşüklüğünü tespit etmek için hastadan yan dönmesini ve karşıya bakmasını isterim. Hasta, gözler karşıya bakış pozisyonunda yan durur. Burnun ara bölmesinin üst dudakla yaptığı açıya yandan bakarak değerlendirme yaparım. Burada açı darlığı tespit edersem Plastik Cerrahınız Bora Yücel olarak burun ucu düşüklüğü teşhisi koyarım. Burun ucu düşüklüğü ise bir operasyon ile düzeltilebilir.
Hastaların büyük çoğunluğu burun ucu düşüklüğü sorunlarının farkında olarak bana başvurur.
Burun ucu düşmesi birçok nedene bağlı olarak yaşanabilir:
Burun ucu düşmesinin nedenlerinin anlaşılması için burun ve burun ucu yapısını incelemek gerekir. Burun ucu düşüklüğü nedeni doğru tespit edildiğinde etkili bir burun ucu kaldırma ameliyatı yapılabilir.
Yalancı Burun ucu düşmesi durumunda aslında burun ucu düşük değildir fakat burun ucu ve burun sırtının birleştiği noktadaki (supratip) alanın normalden yüksek olmasıdır.
Rinoplasti işlemi sırasında iskelet küçültüldüyse deri ve bağ dokusu bu bölgede yığılabilir. Ödem bu bölgede kalınlaşma yapabilir. Bu da burun ucu düşükmüş hissi verebilir.
Yumuşak doku (supratip) deformitesi kendiliğinden düzelebilmektedir. Bu düzelme hastanın vücut yapısına (özellikle kalın ya da ince derili olmasına) bağlı olarak farklı farklı sürelerde gerçekleşir. Bazı hastalarda düzelme 2 yıl sürebilir. Kalın derili hastalar en az iki yıl, ince ve normal derili hastalar ise en az bir yıl burun şeklinin son halini alabilmesi için beklenmelidir.
Supratip deformitesi burnun görüntüsünü belirgin düzeyde değiştirdiğinde hasta bu durumdan çok rahatsız olduğunda ilgili kısma düşük doz steroid enjeksiyonları yapılabilir. Bu enjeksiyon iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Burun ameliyatı sonrası ödemlerin ve iyileşmenin etkisi ile burun ucu istenilen seviye iner. Bu durum doğal bir süreçtir ve burun ucu düşmesi değildir. Burun ucu düşmesi olabilmesi için yukarıda belirttiğimiz açılarda bir düşme olmalıdır.
Burun Estetiği ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Rinoplasti makalemizi okuyabilirsiniz.
Sayfa başına dönmek için tıklayınız.