“Ameliyatsız yüz germe” olarak popüler hale gelen “ip ile askılama” yöntemi; lokal anestezi altında, 30dk -1 saat gibi bir sürede gerçekleştirilir. Yüz ve boyun bölgesinde zamanla yerçekiminin etkisiyle, ortaya çıkan cilt sarkmalarını düzeltmek için uygulanan bir işlemdir.
Ameliyatsız bir yöntem de olsa enfeksiyon oluşmaması için cerrahi sterilizasyon koşullarının sağlanması ve bu konuda uzman bir doktor tarafından yapılması önemlidir.
Yüz bölgesinde ip uygulamaları "örümcek ağı estetiği" adı verilen işlem ile başlamıştır. Bu işlemde cilt altına kanüllerle eriyebilen cerrahi sütür (ip) yerleştirilerek kollajen üretiminin uyarılması ve cildin daha gergin ve taze görünüm kazanması amaçlanmıştır. Bu deneyimden sonra daha fazla lifting etkisi sağlayabilmek için bu ip materyalleri kılçıklı ipler şeklinde üretilerek "ip ile askılama yöntemi" ortaya çıkmıştır.
Kullanılan ipler, kalıcı ve geçici yani eriyebilir formda imal edilmektedir. Kalıcı ipler "Fransız askısı" olarak adlandırılan iplerdir ve mikro boyutlu silikon çıkıntılar ile dokuyu askılarlar. Geçici yani eriyen ipler ise üzerlerindeki tırtıklar sayesinde dokuya tutunarak askılama yaparlar. Söz konusu ipler kanül ya da iğneleri vasıtasıyla cilt altında SMAS adı verilen bağ dokusu ve tutucu ligamentleri gererek sarkan cilt yapısını askılar.
İşlem sonrası belirgin etki hemen başlar ayrıca yerleştirilen ipler devam eden birkaç hafta içinde kollajen sentezini artırarak cilt kalitesi ve sıkılığını zaman içerisinde artırır. Eriyebilir formdaki iplerin etki süresi imal edildiği malzemeye ve bireylerin metabolizma hızındaki farklılıklara bağlı olarak değişmektedir ve 6 ay ile 2 yıl arasında olabilir. Kalıcı olan askı ipleri 2-4 yıl gibi daha uzun dönem etki göstermektedir.
İp askı işlemi tekrarlanabilen, geri döndürülebilir ve düzeltilebilir bir işlemdir. İşlemden hemen sonra ödeme bağlı şişlik, kızarıklık, sütür hattının belli olması gibi durumlar olabilir ve birkaç gün sonra kendiliğinden kaybolur.
"İple askı yöntemi" ameliyat olmak istemeyen veya ameliyat olamayan hastaların yanında, yüzünün bir tarafında kısmi yüz felci olan hastalarda, 30-60 yaş aralığındaki kırışıklıkları, sarkmaları belli sınırlarda olan ancak tam yüz germe adayı olmayan, hastalarda etkili sonuçlar verir.
Diyabet hastaları, pıhtılaşma bozukluğu olanlar, cilt enfeksiyonu olanlar, ağır otoimmün hastalığı olanlar, çocuklar ve hamileler ile kullanılan biyolojik malzemelere alerjisi olanlara uygulanmamalıdır.
İp askı işleminin fiyatları askı materyalinin türüne ve yüze yerleştirilen ip sayısına göre değişmektedir.
Estetik ile ilgileniyorsanız, karın germe ve jinekomasti makalelerimizi de mutlaka okumalısınız.