Sigara kullanımı ile kandaki oksijen miktarı azalır. Bu da dokuların hasar görmesine ve ameliyat sonrası iyileşmenin yavaşlamasına neden olur. Estetik ameliyatlar sonrası mümkün olan en iyi ve en hızlı iyileşme için hastanın sigarayı bırakması gerekir.
Hastanın sigarayı tamamen bırakması ya da en azından ameliyattan 30 gün önce sigara kullanımına ara vermesi gerekir. Meme büyütme, küçültme, dikleştirme, karın germe, burun estetiği, yüz ve boyun germe… tüm estetik prosedürlerden önce sağlıklı bir iyileşme dönemi geçirebilmek için sigarayı bırakmak çok önemlidir.
Estetik ameliyatlardan sonra mümkünse sigara içmeye yeniden başlanılmamalıdır ya da en azından estetik ameliyattan 15 gün sonrasına kadar sigara kullanımına ara verilmelidir.
Estetik ameliyatlardan önce ve sonra içerisinde nikotin bulunan sakız, bant, puff ve elektronik sigara gibi tüm ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır. İyileşme döneminde nikotinsiz geçen her gün doku tamiratı ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir adımdır.
İçerisinde nikotin bulunan sigara, sakız, nikotin bant, puff ve elektronik sigara ürünlerinin herhangi birinin estetik ameliyatlar öncesi ya da sonrasında kullanılması vücudun toparlamasını ciddi oranda yavaşlatabilir. Hatta iyileşme sürecini ciddi şekilde engelleyerek cerrahi işlem yapılan bölgede yara enfeksiyonu riskini artırabilir.
Yaşanan enfeksiyon ise dokuların geç iyileşmesine ve estetik cerrahi prosedür sonrası yara izlerinin daha büyük ve daha görünür olmasına neden olabilir. Estetik güzellik için yapılan ameliyattan, hasta yara izleri nedeniyle memnun kalmayabilir.
Bazı kurumlarda hastalara ameliyat günü nikotin testi yapılır. Hastada nikotin tespit edilirse, hastanın ameliyatı iptal edilir ve hastadan ameliyat masraflarının ödenmesi talep edilir.