Saç dökülmesi nedeniyle bireyin görünümü oldukça değişir. Bu da bireyin kendini mutsuz, asosyal, yaşlı hissetmesine neden olabilir. Saç dökülmesinin olumsuz sonuçlarından ise saç ekimi işlemi ile kurtulmak mümkündür.
Saç ekimi çeşitli nedenlerle, saç dökülmesi sorunu yaşayanların bu sorununu kalıcı şekilde çözen etkili bir tedavidir. Hastanın saç yoğunluğu olan bölgeden kendi saç foliküllerinin, saç dökülmesi olan kısımlara nakledilmesine saç ekimi adı verilir.
Saç ekimi genellikle ense bölgesinden bireyin kendi saç folikülleri alınmasıyla başlar. Aynı gün içinde alının saç foliküllerinin saçsız ya da yoğun dökülme olan bölgelere nakli ile tamamlanır. Erkeklerde saç ekimi ve kadınlarda saç ekiminin asıl amacı bireye kaybettiği saçlarını geri kazandırmak ve doğal saç görünümünü yakalayarak bireyin kendini iyi hissetmesini sağlamaktır.
Saç ekimi diğer gözde estetik ( rinoplasti, meme büyütme, meme dikleştirme, göğüs küçültme, liposuction,karın germe) işlemler gibi kendini iyi ve daha güzel görmek isteyen kadın, erkek her bireyin başvurduğu çok revaçta bir işlemdir.
Saç ekimi, çoğunlukla iki yöntemle yapılır. Bunlar: FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) ve FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu) yöntemleridir.
FUE Yöntemi: Follicular Unit Extraction kelimelerinin baş harfleri ile anılan bu yöntemde, saç folikülleri saç yoğunluğu olan bölgeden tek tek alınır ve saç ekimi yapılacak bölgeye tek tek yerleştirilir. Bu yöntemdeki kesiler çok küçük olduğu için iyileşme süreci daha kısadır.
FUT Yöntemi: FUT yönteminde ise saçlı bölgeden, genellikle enseden, bir şerit şeklinde saç derisi alınır. Derideki saç folikülleri ayrıştırılır. Ayrılan bu saç foliküller saç ekimi yapılacak bölgeye nakledilir. Bu yöntem dikiş yapılmasını gerektirebilir.
Fut yönteminde saç kökleri kümeler halinde transfer edilir. Saç köklerinde 1 ile 4 saç kılı bulundurur. Kıl kümeleri mikroskop ile oluşturulur.
Her iki yöntem de deneyimli, uzman bir cerrah tarafından uygulanır. Her ikisi de lokal anestezi altında yapılır. Her ikisinde de işlem sonrası özen gösterilerek gerekli bakımlar yapıldığında saçlar doğal şekilde çıkar ve işlem sonucu kalıcıdır.
Saç dökülmesi sorunundan kurtulmak isteyen bireylere saç ekimi işlemi etkili sonuçlar sunar. Saç ekimi yapılan birey kalıcı, doğal saçlarına kavuşur.
Saç ekimi yaptırmayı düşünen birey öncelikler bir uzmana danışarak ekim için sağlıklı ve yeterli sayıda saç donörine sahip olup olmadığını öğrenmelidir. İşlem için danışanın uygun olup olmadığı uzman tarafından değerlendirilmelidir.
Saç ekimine uygun kişilerin saç ekim işlemi uzman cerrah tarafından klinik ortamında yapılır.
İşlem sonrası hastaya uyması gereken talimatlar detaylıca aktarılır. Hastadan gerekli bakımları aksatmadan yapması talep edilir. (Bu bakımlar doktorun, saç ekim merkezinin sistemine bağlı olarak değişmekle beraber genellikle: özel şampuan kullanımı, vitamin alımı, özel bakım kremleri kullanımı, belirli aralıklarla PRP uygulaması şeklinde sıralanabilir.)
Hastanın saç ekimi yapılan bölgesi belirli rutinlerle kontrol edilerek işlem sonrası takipleri yapılır. Genellikle bir yılın sonunda saç ekimi yapılan bölgedeki saçlar arzu edilen haline kavuşur.
Saç ekimi sonrası işlem başarısını arttırmak ve iyileşme sürecini hızlandırmak için yapılması gerekenler vardır.
Saç ekimi sonrası tam iyileşme bireysel farklılıklar gösterebilir. Hastanın iyileşmeyi destekleyici davranışları süreci hızlandırır.
Saç ekimi sonrası iyileşme dönemi genellikle şu şekildedir:
Saç ekimi işleminden sonraki ilk birkaç gün saç derisi kızarabilir, bazı bölgelerde hafif kanama olabilir ve ekim yapılan bölge ile yüzün bazı bölgeleri şişebilir. İşlem nedeniyle ağrı ve gerginlik hissi olabilir. Ağrı doktorunuz tarafından tavsiye edilen ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Bu dönemde doktorun önerilerini birebir uygulamak, ilgili bölgeye dokunmamak, evde dinlenmek çok önemlidir.
İlk hafta saç ekilen ve saç alımı yapılan bölgede kabuklanma olur. Saç ekimi sonrası ilk hafta en özenli bakım gerektiren dönemdir. Doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Bu dönemde ağır egzersizler yapılmamalı, alkol ve sigaradan uzak durulmalı, doğrudan güneş ışığına maruz kalınmamalıdır.
İlk ay kabuklanmalar biter. Kızarıklık ve şişlik iner. Saç ekimi sonrası ilk ay ekilen saçlar dökülür. Bu doğal bir süreçtir. Ekim yapılan bölgeden saçlar yeniden çıkar. İyileşme süresince çıkan saçlar yavaşça uzamaya başlar.
İlk üç ay boyunca döküldükten sonra yeni çıkan saçlar yavaşça uzamaya devam eder. Bu sırada doktorun tavsiye ettiği bakımların aksatılmadan yapılması saç ekimi sonuçlarının daha tatmin edici olmasına destek olur.
İlk altı ayda saç ekimi sonuçları genellikle oldukça iyidir. Altıncı aya kadar erkekler birkaç kez saç kestirmek için berbere gitmek durumunda kalabilir. Çıkan saçlar kalınlaşır ve sıklaşır. Bu da bireyi doğal saçlı görüntüsüne yeniden kavuşturur. Saç ekimi sonrası tam sonuçlar altı ay ile bir yıl arasında alınır.
Tüm süreç boyunca doktor tavsiyelerine harfiyen uymak çok önemlidir. Bir yılın sonunda hasta doğal saçlarına ömürlük şekilde kavuşmuş olur.
Saç ekimi son yıllarda erkeklerin burun estetiği, jinekomasti kadar sık tercih ettiği bir estetik operasyondur. Belli bölgelerde kellik düzeyinde ya da belirgin şekilde saç seyrelmesi yaşayan bireylere saç ekimi yapılabilir. Saç ekimi yapılabilmesi için bireyin sahip olması gereken bazı kriterler şunlardır:
İşlem sırasında hastanın acı çekmesini önlemek için lokal anestezi yapılır.
Ekim sonrası ilk günlerde ağrı yaşanabilir. Bu ağrılar da reçete edilen ağrı kesiciler ile kontrol edilebilir.
Saç ekimi operasyonu ekilecek folikül sayısına, kullanılan tekniğe bağlı olarak en az 5 en çok 10 saat süren bir işlemdir.
İki yöntem kıyaslandığında:
Bu iki yöntemin en önemli farkı saç köklerinin alım şeklidir.
Evet, saç ekimi işleminin sonuçları ömür boyu kalıcıdır. Ekim yapılmış bölgedeki saçlar bir zaman sonra diğer saçlar gibi uzar. Saç ekimi yapılmış saçlar genetik yatkınlık nedeniyle dökülen saçlardan dökülmeye karşı dayanıklıdır. Bu neden saç ekimi sonuçları kalıcıdır.
Saç ekimi genellikle kalıcı sonuçları olan bir işlemdir. Fakat saç ekiminin kalıcılığını etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlar:
Saç ekimi sonrası iyileşme dönemine geçilir. Saç ekiminden 2-3 gün sonra ekim yapılan ve donör alınan bölgelerde kabuklanma olur. Gün gün bu kabuklanma artar. 10. günde yapılan yıkamayla fazla kabuklar dökülür.
Tecrübeli bir cerrahın iyi bir ekiple doğru teknik, doğru ekipmanlar kullanarak yaptığı saç ekim işlemi hastanın da gerekli talimatlara uyması ile ömür boyu kalıcı ve doğal görünümlüdür.