Erkeklerde meme büyümesi sorunlarının %85’inin belirgin bir sebebi yoktur. Jinokomasti sorununun %15’i ise farklı nedenlerden kaynaklanır.
Erkeklerde meme ucu büyümesi, meme büyümesi nedenleri arasında kanser hastalıkları, endokrin ve metabolik hastalıklar, obezite, bazı travmalar, viral enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, genetik yatkınlıklar yer alır.
Hormon seviyelerindeki düzensizlikler de jinekomastiye neden olur. Östrojen ve testosteron hormonlarındaki düzensizlik ya da dengesizlik erkeklerde meme büyümesi yapar.
Erkeğin vücudundaki testosteron miktarı çevresel faktörler ya da doğal şekilde düştüğünde bunun yanı sıra da östrojen miktarı arttığında erkeklerde meme ucu büyümesi ya da kadın tipi meme büyümesi görülebilir.
Testosteron ve östrojen, insanlardaki cinsiyet özelliklerini kontrol eder. Erkeklerde de az miktarda östrojen hormonu sentezlenir. Erkekteki testosteron/östrojen dengesi bozulduğunda östrojen arttığında jinekomasti görülebilir.
Bebeklerde jinekomasti:
Yeni doğan bebeklerde kız erkek fark etmeksizin meme büyümesi görülebilir. Bu bebeğin anneden aldığı hormonlardan kaynaklanır. Memeye hafif masaj yapılabilir. Doğum sonrası 3. haftadan itibaren büyümüş meme dokusu kendi kendine kaybolur.
Sıkça gözlenen bir durumdur. Erkek ergenlerde görülen bu durumun %90'ı, altı ay ile iki yıl arası ortadan kalkar.
Yetişkinlerde jinekomasti:
Yetişkinlerde 50-69 yaş aralığında görülme oranı yükselmektedir. Bu yaş grubundaki erkeklerin 4’te biri bu sorunu yaşar.
Birçok ilacın yan etkileri ya da yanlış kullanımı jinekomastiye sebep olabilir. Bu ilaçlar;
Çeşitli sağlık sorunları da jinekomastiye sebebiyet verir.
Tümörler:
Testis, böbrek üstü bezi ve hipofiz bezi gibi organlardaki tümörler.
Hipogonadizm:
Klinefelter sendromu ya da hipofiz bezi yetersizliği sonucu testosteron üretiminin bozulması.
Hipertiroidizm:
Tiroid hormonunun fazla salgılanması
Böbrek yetersizliği:
Hemodiyaliz hastaları
Karaciğer yetersizliği ve siroz:
Karaciğer problemlerinin hormon düzensizliğine sebep olması. Siroz hastalarının %67’sinde jinekomasti görülür. Androstenedion, östrojene dönüşür. Siroz tedavisinde kullanılan yüksek dozdaki spironolakton uygulaması da jinekomastiye neden olur.
Yaşlanma:
Testislerdeki testosteron üretimi azalır.
Obezite:
Hızlı kilo alımı ve obezite sonucu vücuttaki testosteron seviyesi azalabilir.
Açlık:
Vücutta aşırı açlık görüldüğünde testosteron seviyesinin düşer. Bu sırada östrojen üretiminin devam etmesi meme büyümesine neden olur.
Şampuanlar, deterjanlar, sabunlar ya da losyonların içeriğindeki bazı maddeler vücuttaki östrojen miktarını artırarak meme büyümesine neden olabilir.
Yalnız ergenlik döneminde değil bebeklik yetişkinlik dönemlerinde de erkeklerde meme büyümesi sık sık karşılaşılan bir durumdur. Ergenlik bebeklikte ve ergenlikte yaşanan meme büyümesi genellikle hormonal kaynaklıdır ve bir süre sonra ortadan kalkar.
Yetişkinlerde görülen meme büyümesi için jinekomasti işlemi yapılmalıdır. İşlem farklı farklı şekillerde uygulanabilir. Bazı hastalarda liposuction yeterliyken bazılarında fazla derininde cerrahi işlem ile alınması gerekebilir.
Erkek çocuklarda meme büyümesi ergenlikte sık görülür. Gelişim dönemindeki hormonal değişiklikler ve aşırı kilo alımı erkek çocuklarda jinekomastiye sebep olabilir. Bu dönemde yaşanan hormon karmaşasının neden olduğu ergen erkekteki meme büyümesi 6 ay 2 yıl içerisinde kendiliğinden kaybolur.
Erkeklerde meme büyümesi ergenlik döneminde sık sık karşılaşılan bir durumdur. Bu duruma genellikle gelişme olgunlaşma döneminde olan ergenin vücudundaki hormon düzensizliği neden olur.
Ergen erkek çocuklarda meme büyümesi genellikle 6 ay 2 yıl içerisinde kendiliğinden geçer. Ergenin meme dokusu yetişkin erkek bireyinki gibi bir hal alır.
Ergenlikte jinekomastiye aşırı kilo alımı ya da ilaç kullanımları da neden olabilir. Aşırı kilo alımı durumunda ergenin ideal kilosuna inmesi sağlanmalıdır.
İlaçlar da ilgili doktorların kontrolünde kullanılmalıdır.
18 yaşını doldurduktan sonra jinekomasti işlemi için plastik cerraha başvurulabilir.
Erkek çocuklarda meme büyümesi sorunu yaşandığında ilk olarak endokrinolog bir uzman doktora görünmek gerekir.
Birey 18 yaşını doldurduğunda hala aynı sorunu yaşıyorsa jinekomasti işlemi için plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.
İki tip sınıflandırma yapılır.
Büyüyen dokunun yapısına göre;
Glandüler Tip:
Çoğunlukla süt bezleri büyümüştür.
Yağlı Tip:
Büyük oranda yağ dokusu artışı vardır. Meme bezi dokusunda artış yoktur. Aşırı kilo alıp verme sonucu oluşur.
Karışık Tip:
BU tipte ise hem süt bezleri hem de yağ dokusu artışı gözlenir.
Memenin büyüklüğü ve derisinin durumuna göre;
Tip 1:
Meme derisi normaldir. Yalnızca meme başının altında bir miktar sertlik olur.
Tip 2A:
Meme de deri fazlalığı yoktur. Meme dokusu orta derecede büyümüştür.
Tip 2B:
Meme de bir miktar deri fazlalığı vardır. Meme orta derecede büyümüştür. Bu tip meme büyümesi deri, ameliyat sonrası küçülüp normale dönebilir.
Tip 3:
Burada ise meme bir kadın memesi kadar büyüktür, deri fazlalığı vardır. Bu durumda liposuction işlemi tek başına yeterli olmaz fazla deri cerrahi işlemle alınmalıdır.
Aşağıdaki grupta bulunanlar jinekomasti riski altındaki kişilerdir;