Meme sarkması pek çok kadının yaşadığı fizyolojik ve normal bir durumdur. Yer çekimine karşı memeyi dik tutan cilt ve meme içindeki birkaç asıcı bağ dokudur. Meme, altında destek doku olmadan yer çekimine maruz kalır, bu zamanla meme sarkmasına neden olur. Tabi hiç kimse sarkık memelerle kendini öz güvenli hissetmez. Meme sarkması (mem ptozu) sorunundan kurtulmanın en etkili yolu meme dikleştirme ameliyatıdır.
Memeler yağ, fibröz doku, duktuslar, lobüllerden oluşur ve tüm bunlar yumuşak dokulardır. Yumuşak dokularda zamanla gevşeme, sarkma görülebilir. Zaman içinde ortaya çıkan bu fizyolojik durumdan kaçınmak pek de mümkün değildir.
Meme sarkması yaş, yer çekiminin etkisi, kilo alıp verme, deri elastikiyetinin kaybolması gibi nedenlerle ortaya çıkar. Göğüslerin dik ve canlı durmasını sağlayan ipliksi meme dokusudur. Zamanla bu ipliksi bağlarda da gevşeme olur, meme sarkması görülür.
Göğüs sarkmasının nedenleri:
Aşırı kilo alma tüm vücutta yağ birikimi, deri çatlağına neden olur. Alınan kilolar tekrar verildiğinde fazla yağlar vücuttan uzaklaştırılır. Çatlaklardan, gevşemiş deriden kurtulmak sadece kilo vermek ile mümkün değildir. Sık sık kilo alıp verme nedeniyle cilt elastikiyetini kaybeden deri sarkar, meme sarkması görülür.
Beden ile orantılı olmayan çok iri göğüsler ağırdır. Yer çekiminin de etkisiyle iri memeler aşağı doğru eğilim gösterir. Deri, büyük ve ağır meme dokusunu taşıyamaz sarkmalar oluşur.
Yaşın ilerlemesi cilt elastikiyetinin kaybolması, kas dokularının azalması, bağ dokularının gevşemesi sonucunu doğurur. Bu durumda da tüm vücutta ve memede sarkma görülür.
Kullanılacak hiçbir krem, jel tüketilecek hiçbir gıda meme sarkması sorununu ortadan kaldırmaz. Bu tür söylemler çoğu zaman ticari amaçlıdır ve meme dikleştirmede etkili değildir. Meme sarkması sorunu olan birey estetik ve plastik cerrahi uzmanına başvurmalı, ondan yardım almalıdır. Uygulanacak meme dikleştirme ameliyatı ile sonuçlar uzun süre kalıcı ve tatmin edici güzellikte olur.
Meme sarkması çoğu birey için önlenebilir bir sorun değildir.
Spor yaparak vücudu dinç tutabilir, kasları güçlendirebilir, meme sarkmasının daha az olmasına yardımcı olabilirsiniz. Sporla birlikte sağlıklı beslenme, ideal kiloyu koruma da meme sarkmasını küçük bir miktar önleyebilir.
Meme sarkıklığını, sarkmanın hangi düzeyde olduğunu plastik cerrahınız yaptığı fiziki muayene ile belirler. Muayene sırasında dikkat edilen köprücük kemiği ve meme başının arasındaki mesafe, meme başının meme altı oluğunun altına inip inmemesidir.
Siz de evde kalem testi yaparak göğüs sarkıklığınızın olup olmadığını bulabilirsiniz. Evde meme sarkıklığı olup olmadığını test etmek için memenin alt kısmına bir kalem yerleştirin. Kalem sıkışıp kalıyorsa meme sarkıklığından söz edilebilir. Kalem yere düşüyorsa meme sarkıklığının olmadığını gösterir.
Sütyen kullanmanın ya da kullanmamanın meme sarkmasını önlediğini gösteren herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Bununla birlikte sütyen kullanımı meme dokusunun ağırlığının omza verilmesinde faydalıdır. Bu da sarkmayı azaltmada etkili olabilir. Aşırı hareketli egzersizler yaparken memelerin hareketini önlemek için sütyen kullanımının faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Gebelikte süt bezlerindeki gelişim ile göğüslerde büyüme görülür. Gebelik esnasında kontrolsüz kilo alımı da göğüslerde büyümeye, yağ miktarının artmasına neden olur. Ağırlaşan memelerde sarkma olabilir. Hamilelikteki meme büyümesi bir miktar meme sarkması yapabilir.
Emzirme süresinin uzun ya da kısa olması memede şekil değişikliğine doğrudan etki etmez. Emzirme sürecinde süt bezlerinin aktif olması memede büyümeye neden olur. Annenin emzirme sürecinde aşırı kilo alması ya da gebelik döneminde aşırı kilo alması, memelerde yağ birikimine, ağırlığa dolayısıyla sarkmaya neden olur.
Ultraviyole ışınlar deride nem ve su kaybına yol açar, deriyi yıpratır. Uzun süre güneşlenmek ciddi şekilde yaşlanma etkilerini arttırır. Aşırı güneşlenme ciltteki yıpranmanın artmasına meme sarkmasına neden olur.
Yalnız spor yaparak memeleri ideal boyutta dikleştirmek mümkün değildir. Spor yaparak kaslar güçlendirilir, duruş bozuklukları düzeltilir, göğüs kasları çalıştırılır tüm bunların etkisiyle memeler bir miktar dik görünebilir. Meme sarkması sorunundan kurtulmak meme dikleştirme ameliyatı ile mümkündür.
Sarkmış meme evde yapılacak işlemlerle istenilen ölçüde düzelmez. Sarkmış meme dokusu masaj, spor ile ufak bir miktar toparlansa da etkili sonuç meme dikleştirme ameliyatıyla alınır.
Yalancı meme sarkmasında meme başı meme oluğunun altına inmemiştir, köprücük kemiği ile meme başı arasındaki mesafe ölçüldüğünde bu mesafenin de ideal sınırlarda olduğu görülür. Bunlara rağmen memenin alt dokusunda yoğunluk ve sarkıklık vardır. Meme sarkması ölçümlerine göre sarkma görünmeyen ancak meme altı dokusunda yığılma, sarkma olan durumlara yalancı meme sarkması denir. Bu durum da cerrahi müdahale ile düzeltilebilir.